Istorija i poreklo espreso kafe

Legenda kaže da je Kaldi,mladi pastir u drevnoj Arabiji, cesto vodio koze da pasu u planinskom pašnjaku u blizini manastira. Na veliko pastirovo iznenadenje koze su postajale nemirne posle grickanja crvenih bobica odredenog žbuna. Verujuci da je to bilo delo davola, Kaldi je izabrao plodove misteriozne biljke i odneo ih u Iahia, kod igumana u manastir.

Monasi,složivši se da nesumnjivo postoji neka davolska umetnost, zapalili su lišce i bobice ovog zla, planinskog žbuna. Božanska aroma koju je dala biljka je, medutim, probudila radoznalost i tako su se okupili oko praha od spaljenih bobica i napravili od toga infuziju, dobijajuci vrlo tamno, visoko mirisno i gusto pice. Cak i više radoznali do tada, oni su uzimali duge gutljaje istog i za njihovo iznenadenje, osecali su se tako okrepljujuce, i nisu osecali uobicajan umor i pospanost koju su zadobili tokom vecernjih ritualnih molitvi. Oni su brzo shvatili da te pržene bobice otklanjaju pospanost i samim tim su ih koristili da izoštre svoje mentalne procese i da se lakše nose sa nocnim stajanjem : to pice “crno kao pakao” je tako postalo dar iz Raja. Od tada kafa nije samo bila jedinstveno pice, vec pravi ritual.

Danas se nastavlja prošlost u sadašnjost zahvaljujuci drugoj prici Manuel caffe. Porodicna tradicija koja se sastoji od posvecenosti, duha inicijative, nepogrešivog instikta, a svi vodeni jednom strašcu “ ljubav prema kafi “. Sve je pocelo u pedesetim godinama, kada je mladi Ðuzepe de Giusti, osnivac, poceo da prži kafu u firmi,u Koneglianu. Posle nekoliko godina on je smatrao da je došao trenutak da napravi neku konkretnu odluku i , uz pomoc supruge Brune, on je otvorio sopstvenu zanatsku radionicu kafe pod imenom Manuel caffe. Drugu generaciju de Giusti predstavljaju Emanuela, Mauro i Kristina koji su se specijalizovali u brzom razvoju kompanije, koju su upotpunile njihove studije, veštine i energiju. Vanredno stanje je napravljeno izmedu tradicije i inovacije koja poštuje istorijsko preduzimanje firme, koja je i uvek ce biti tu da prijano golica nepce sa svojom kafom.

Copyright © 2013